top of page

Kouzlo tantry



"Život znamená den i noc, horko i chlad, sucho i vlhko, muže i ženu... Rovnováha je nejvyšším zákonem života a tantra je cesta k nalezení rovnováhy - sexu a meditace, hospodářského blahobytu a duševního klidu, veselí a zábavy a okamžiku ticha...


Tantra je cvičení a učení pomocí osobní zkušenosti. Učí vás nabývat energie a povznést duši, pozorovat dění a chápat, prožívat život a být šťastný. Tato cesta pro člověka topícího se v širém moři života může znamenat hozený záchranný kruh; to samé však i pro zcela obyčejné, nicméně vnímavé lidi, kteří vědí, že život je víc než jen jídlo, spánek a sex.


Tantra vám pomůže probudit vaše tělo i objevit v sobě váš umělecký potenciál. Obyčejný člověk se její pomocí vydává na cestu k Buddhovi, přičemž vycházejí na povrch jeho skryté možnosti - odhaluje a osvobozuje své srdce, roztahuje křídla, aby mohl prožít život ve svobodě a uvědomění.


Nejde však o náboženství, představuje spíš oblast pokrývající všechny úhly pohledu, ze kterých se můžeme dívat na samotnou existenci. Užijete si vše, co máte na dosah, odhalíte posvátnost sexu, vychutnáte si slast jídel, naučíte se milovat a být milován, následovat svou intuici, stanete se kreativním, začnete žít svůj niterný život... Není snad takový život dokonalý? Není snad pravda, že máme všechny klíče ke šťastnému životu, jen je strkáme do špatných zámků?


Tantra je cestou odečítání - nesčítá ani nerozděluje. Využívá i toho, co by sochař při tesání svého díla odstranil, a dopomáhá vytvářet hodnotnější sochu.


Tantra vás nezavede na žádné určité místo, nejde o cestu k cíli, je to dobrodružství a umění pojímat, odhalit magická zákoutí svého vědomí a schopností, je to tanec, který každá bytost svou existencí tančí, je to list papíru, na který básník píše své verše, je to probuzení vlastní radosti a lásky ve všech. Je jako zaťukání na dveře domu, ve kterém žijeme, aniž bychom věděli, kolik má pokojů, je to překvapení při otvírání dveří každého z nich a spatření, kolik světla do každého pokoje proniká, je to pohled na vše božské v každém koutě a pocit být zrcadlem, v němž se odráží naše vlastní bytí."


Guillermo Ferrara - Tantra: Cesta ke skryté vnitřní síle a opravdové slasti

99 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page