top of page

Je tantrická masáž nevěra?

Aktualizováno: 22. 8. 2021

"Hlavně se manželka nesmí dozvědět, že jsem tu byl, to by byl konec. Určitě by to vnímala jako nevěru," svěřuje se mi Tonda při své první návštěvě. Tyto obavy slýchám často. Na jednu stranu jim rozumím, ale taky vím, že pokud člověk opravdu ví, o čem je pravá tantrická masáž, pak ho vůbec nemůže nevěra napadnout.


"Proč si myslíš, že by to manželka vnímala jako nevěru?" ptám se Tondy a ten chvíli přemýšlí. "Nevím, tak asi si myslí, že jsem masáž vyhledal proto, abych byl v přítomnosti nahé ženy, mohl se na ni dívat, dotýkat se jí a že asi nejsem spokojený ve vztahu, když vyhledávám vzrušení jinde. A určitě by jí vadilo, že jsem prožil orgasmus s jinou ženou."


"Jasně, rozumím," odpovídám. "A co myslíš, že by ti řekla, kdyby věděla, jak to tady proběhlo ve skutečnosti, ne v její hlavě?" "No, asi by to chtěla zažít taky," směje se Tonda. "A určitě bychom přišli na párovou masáž, a potom bychom určitě využili i tvé konzultace pro zlepšení milostného života."


"Víš, Tondo, často si v hlavách utváříme domněnky a vidíme pak věci úplně odlišné od reality," snažím se mu vysvětlit, proč muži často s podobnými obavami o nevěře přicházejí. "Tantrická masáž není o žádné vzájemné výměně. A nemusí být ani o nahotě. Často se tantričtí maséři člověka ani nedotýkají a on i tak reaguje na energii, která proudí z jejich dlaní.


Ta masáž je pouze o přijímající osobě, nikoliv o dávajícím. Ten je pouze jakýsi prostředník. Nahota je v tantře vnímána jako naprostá přirozenost člověka, ale sama za sebe si myslím, že v naší západní kultuře takto vnímaná není, a proto nahá nemasíruji. Přijímajícího to odvádí od pozornosti k vlastnímu tělu, která je tady prioritní. Podle mě ale nahota není žádným z prvků, co dělá tantrickou masáž tantrickou.


Těmi jsou ale určitě - přijímání svého těla, přijímání svých emocí, prožitků, otevření se lásce (ale ne pouze lásce ve smyslu mileneckém, ale lásce ke světu obecně) a zintenzivnění vnímání."



"Máš úplnou pravdu," přitakává nadšeně Tonda. "Já jsem si i sám před sebou měl potřebu obhájit, že se o nevěru nejedná, ale teď mi představa nevěry přijde úplně zcestná. Vždyť to ani není možné takto vnímat!"


"Ano, mám to stejně. To pouze omezené myšlení západní kultury udělalo z tantrického učení orgie," směju se. "Já jsem ale dlouho žila v jihovýchodní Asii, denně jsem byla v kontaktu s jejich myšlením, jejich kulturou a možná proto jsem se otevřela tantře v jejím pravém smyslu. Tam se běžně večer koupe celá vesnice v řece a nikomu nepřijde nahota jako něco, co by je mělo vizuálně stimulovat. Na masáže různých druhů chodí celá rodina včetně dětí a jsou na doteky zvyklí, nikoho nenapadne žádné zneužívání jako by napadlo nás.


V naší kultuře se však dotek stal velmi osobní a intimní záležitostí. Lidé se málo dotýkají, málo objímají, vnímáme to jako něco, co překračuje hranice, co se nepatří. Přitom už před tisíci lety lidé věděli, jakou léčivou moc má síla vědomého doteku. A my se to teď musíme znovu učit."


"Jani, úplně vnitru cítím, jak to vnímám jako pravdu, jak to se mnou rezonuje," udiveně říká Tonda. "Vždyť ta masáž je pouze o mně, o mých pocitech, o mých emocích, o tom, jak se stavím ke svému tělu, jak sám k sobě mluvím. Ty mi pouze zprostředkuješ tyto prožitky skrz dotek, ale jinak jako bys tu nebyla. Vždyť ty vlastně nejsi důležitá," směje se Tonda a já se přidávám.


"Máš, pravdu, Tondo" říkám ve smíchu. "Já tu nejsem vůbec důležitá. Důležitý jsi pouze ty."

1 313 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page