top of page

Jak utišit myšlenky

Nedokážu utišit myšlenky, co se mi neustále honí hlavou. Pořád na něco musím myslet - co mám udělat, dokdy to musím stihnout, co jsem udělal, jak jsem to udělal. Hlava mi jede na plné obrátky, už jsem z toho vyčerpaný. Jsem v zajetí svých myšlenek.


Stresové problémy trápí spoustu lidí. Dennodenně se s podobnými zoufalými stížnostmi u svých klientů setkávám. Vždy jim však můžu říct potěšující zprávu - jste tady správně. Tantrická masáž vám může pomoci. A tento článek snad také.


Tajemství toho, jak ovládnout své myšlenky, tkví v dechu. V základním prvku lidského bytí. Dech je základním kamenem meditace. A tantrická masáž takovou meditací je.


Že jste tuto radu už několikrát slyšeli a nefunguje vám? Možná vám chybí trpělivost nebo neumíte dýchat správně. Zklidnit dech je vědomá práce, kterou s klienty provádím ještě před samotnou masáží, v rámci tantrického rituálu. Nemusím ani dlouze vysvětlovat nic o abdominálním dýchání, stačí, když já dýchám pomalu a nahlas. Ten druhý se k tempu mého dechu automaticky (vědomě či nevědomě) přidá.


Nevěříte? Zkuste třeba poslouchat psa, který spí vedle vás. Zaposlouchejte se do tempa jeho dechu. Uvidíte, jak se na něj napojíte a tím i zklidníte i vy.


Pokud nejste zvyklí pracovat s dechem, zřejmě nevydržíte se hned na začátku soustředit déle jak půl minuty až minutu. Nebuďte na sebe kvůli tomu zlí, i to je úspěch. I když si na něj ve svém nabitém programu můžete vyčlenit maximálně tu minutu, protože víc je pro vás časový luxus. Každým cvičením se vám třeba bude dařit tuto dobu prodlužovat.


A jak tedy dýchat správně? Aby se tělo zbavilo napětí, je potřeba dýchat hluboko, aby se dech dostal co nejdále. Většina pouček zní dýchat do břicha. Ale pro vaši představu je toto málo. Abyste se opravdu nadechli až do nejspodnější části břicha, představujte si, že se nadechujete do kolen. Nebo až do kotníků. A nejenom v přední části těla, ale dech zkuste zacítit i ve spodní části zad.


Ve stoje vám to možná půjde těžko. Přirozená poloha pro abdominální (břišní) dýchání je vleže na zádech. Během masáže, když klient už na zádech leží, se snažím vést lehkým tlakem ruky jeho dech co nejníže. Dech přirozeně ruku následuje. Proto se nebojte pomoci si dotekem ruky. Položte si ji na břicho a snažte se ji dechem nadzvednout.


Vy jste pánem svého života a svých myšlenek. Jen vy je můžete ovládnout. Myšlenky proudí vaší hlavou jen proto, že jim to dovolíte. Samozřejmě vím, že nikdo z nás není zkušený jogín ani zenový mistr a že své myšlenky neovládneme natolik, aby nás vůbec neobtěžovaly. Ale z hlediska psychohygieny postačí, že když během dne pocítíte silný tlak stresu, budete vědět, jak na něj vyzrát. Že stačí se alespoň na chvíli zastavit, zhluboka se pomalu nadechnout co nejníže a zase pomalu vydechnout. Jako by čas neexistoval. I když třeba jen na minutu. :-)




131 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page